Samen steken we de handen uit de mouwen

Waarom Jut?

Het lijkt logisch, maar toch gebeurt het nog niet: afval opruimen op de plekken waar dat het meest nodig is. Dat kan anders. Jut is een netwerk van en voor vrijwilligers. Samen zorgen we voor een schone kust. Startlocatie: Terschelling. In de toekomst willen we jut op álle eilanden en langs de hele waddenkust uitrollen.

De ramp met de MSC Zoe

Zo begon het

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verliest het vrachtschip MSC Zoe 342 zeecontainers boven de Waddeneilanden in de Noordzee. Door de stroming en harde noordenwind verandert het waddengebied in één klap in een enorme afvalberg.

Stranden en kwelders liggen vol met flatscreens, krukjes, my-little-pony’s, schoenen en klapstoelen. Met de wind worden plastic korrels en piepschuim ver de duinen en kwelders in geblazen.

Verschil maken

Beweging van opruimers

Meteen na de containerramp met de MSC komt er een beweging van betrokken wadliefhebbers op gang. Nog steeds is de betrokkenheid bij bewoners van en bezoekers aan de Waddeneilanden bij het probleem van (plastic) zwerfvuil onverminderd groot. Met jut willen we de inzet van iedereen gebruiken om écht een verschil te maken en structureel te werken aan een schone kust.

Zo werkt het:

  • Maandelijks wordt er tussen verschillende partijen geïnventariseerd waar het meeste afval ligt en wat de actuele situatie is in de natuur waar we rekening mee moeten houden. Aan het overleg nemen nu Eco Safari, Stichting de Milieujutter, Staatsbosbeheer en Waddenvereniging deel. Ben je zelf op het eiland en zie je op een bepaalde plek veel afval, laat het ons weten! Wij nemen dit dan mee in het overleg.
  • Onze activiteiten en arrangementen passen we aan op de locaties waar het meeste afval ligt. We houden daarbij ook rekening met kwetsbare gebieden en periodes. Soms is het beter om afval te laten liggen, om geen broedende vogels of zogende zeehonden te verstoren. Lees hier meer daarover.
  • Je kunt helpen het afval op te ruimen door je aan te melden voor een van de activiteiten of arrangementen. Of ga zelf op pad met deze opruiminstructies en jut tas.
  • Samen maken we Terschelling steeds schoner!

Steun van de Nationale Postcode Loterij

Samen het verschil maken

Op dit moment ligt er nog steeds 800.000 kilo MSC Zoe afval in zee. Met steun van de Nationale Postcode Loterij gaan we ook dit afval opruimen!

Jaarlijks halen bergers tijdens een expeditie op basis van sonarbeelden zoveel mogelijk grove spullen van de MSC Zoe uit zee. Duikers van Stichting ‘Duik de Noordzee Schoon’  ruimen kleine spullen op rondom wrakken. De veroorzaakte CO2 – uitstoot van de berging compenseren we via de Nederlandse Koolstofbank ‘veenweidengebieden’, samen met de Natuur en Milieufederaties. Opgehaald afval wordt zoveel mogelijk gerecycled.

Clean Up XL

Terschelling

Ik Jut

Met het project jut kiezen we voor een stapsgewijze aanpak waarbij we al lerend op Terschelling de juiste werkwijze ontwikkelen om op termijn het initiatief te breiden naar meer Waddeneilanden en de waddenkusten van Noord-Holland, Friesland en Groningen. Het eiland Terschelling is de uitgelezen startlocatie voor het uiteindelijk afvalvrij krijgen van de gehele waddenkust. Hier kan worden voortgebouwd op een jarenlange ervaring met het opruimen van afval én is voldoende animo bij partijen om zich aan te sluiten.

Zo werken we stap voor stap aan een schoner Werelderfgoed Waddenzee.

Dit hebben we na drie jaar bereikt:

Lokaal netwerk

Er is een stevig lokaal netwerk van vrijwilligersorganisaties, natuurorganisaties en toeristische ondernemers.

Opruimacties

Met verschillende soorten opruimacties wordt het eiland wordt in een repeterende jaarlijkse cyclus afvalvrij gemaakt.

Ontsluiten moeilijk bereikbare locaties

Moeilijk bereikbare locaties worden op een verantwoorde manier ontsloten. Juist het ecosysteem in afgelegen natuurgebieden is kwetsbaar voor afval.

Één online platform

Er is één online platform waarop aanbieders en opruimers elkaar kunnen vinden.

Advies

Successen en leerpunten worden aan het eind van de projectperiode vertaald in een advies, zodat in de toekomst het netwerk met deze lessen kan worden opgeschaald naar andere eilanden en de vastelandskust.

Maak van ons verhaal, jouw verhaal

Initiatief van de Waddenvereniging

Jut is een initiatief van de Waddenvereniging. De pilot op Terschelling werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Vivace en het Iepen Mienskipsfûns. Rijkswaterstaat draagt bij in de sponsoring van materialen en afvoer van het verzamelde afval. Iedereen kan meedoen met jut.

Lees meer

Agenda

In onze agenda vind je een grote variatie aan opruimactiviteiten en daar komen steeds meer bij. Of je nu jong of oud bent, van een rustige wandeling houdt of juist fysieke uitdaging zoekt, draag je steentje bij en geniet van de natuur.

Jut verhalen-wandeling met Eilandmeisje

24 momenten. Van 1 sep t/m 5 nov
v.a. € 30,-vertrekplaats: Oosterend

Milieujutten JutXL tijdens een huifkartocht

18 momenten. Van 3 sep t/m 2 nov

Ga mee op Jut Safari

6 momenten. Van 8 sep t/m 28 dec
v.a. € 35,-vertrekplaats: Lies