Samen steken we de handen uit de mouwen

Waarom Jut?

Ging je vroeger schelpen zoeken langs de zeereep. Steeds meer mensen verzamelen nu aangespoeld zwerfvuil langs de kust. En dat is een goede ontwikkeling, want plastic en andere troep is gevaarlijk voor dieren en schadelijk voor de natuur. In het waddengebied wordt het opruimen van de kustlijn actief gestimuleerd met het project Jut. Doe jij mee?

Vanuit Jut worden er jaarrond activiteiten georganiseerd op de plekken waar dat het hardst nodig is. Zo is er altijd wel iets te doen wanneer jij op het eiland bent. De locaties van de activiteiten zijn vooraf afgestemd met de natuurbeheerder van het gebied, zodat er optimaal rekening gehouden wordt met kwetsbare natuurgebieden en plekken waar dieren broeden, ruien of rusten

De ramp met de MSC Zoe

Zo begon het

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verliest het vrachtschip MSC Zoe 342 zeecontainers boven de Waddeneilanden in de Noordzee. Door de stroming en harde noordenwind verandert het waddengebied in één klap in een enorme afvalberg.

Stranden en kwelders liggen vol met flatscreens, krukjes, my-little-pony’s, schoenen en klapstoelen. Met de wind worden plastic korrels en piepschuim ver de duinen en kwelders in geblazen.

Verschil maken

Beweging van opruimers

Meteen na de containerramp met de MSC kwam er een beweging van betrokken wadliefhebbers op gang. Nog steeds is de betrokkenheid bij bewoners van en bezoekers aan de Waddeneilanden en Waddenkust bij het probleem van (plastic) zwerfvuil onverminderd groot. Met Jut willen we de inzet van iedereen gebruiken om écht een verschil te maken en structureel te werken aan een schone kust.

Zo werkt het:

  • Maandelijks wordt er geïnventariseerd waar het meeste afval ligt en wat de actuele situatie is in de natuur waar we rekening mee moeten houden. Ben je zelf op de Wadden en zie je op een bepaalde plek veel afval, laat het ons weten!
  • Onze activiteiten en arrangementen passen we aan op de locaties waar het meeste afval ligt. We houden daarbij ook rekening met kwetsbare gebieden en periodes. Soms is het beter om afval te laten liggen, om geen broedende vogels of zogende zeehonden te verstoren. Lees hier meer daarover.
  • Je kunt helpen het afval op te ruimen door je aan te melden voor een van de activiteiten of arrangementen. Of ga zelf op pad met deze opruiminstructies en juttas.
  • Samen maken we de Waddenkust steeds schoner!

Steun van de Nationale Postcode Loterij

Samen het verschil maken

Op dit moment ligt er nog steeds 800.000 kilo MSC Zoe afval in zee. Met steun van de Nationale Postcode Loterij gaan we ook dit afval opruimen!

Jaarlijks halen bergers tijdens een expeditie op basis van sonarbeelden zoveel mogelijk grove spullen van de MSC Zoe uit zee. Duikers van Stichting ‘Duik de Noordzee Schoon’  ruimen kleine spullen op rondom wrakken. De veroorzaakte CO2 – uitstoot van de berging compenseren we via de Nederlandse Koolstofbank ‘veenweidengebieden’, samen met de Natuur en Milieufederaties. Opgehaald afval wordt zoveel mogelijk gerecycled.

Clean Up XL

Maak van ons verhaal, jouw verhaal

Initiatief van de Waddenvereniging

Jut is een initiatief van de Waddenvereniging en is in 2019 gestart met een pilot op Terschelling. De start van het project werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Vivace en het Iepen Mienskipsfûns. Rijkswaterstaat draagt bij in de sponsoring van materialen en afvoer van het verzamelde afval. Iedereen kan meedoen met Jut.

Lees meer

Agenda

In onze agenda vind je een grote variatie aan opruimactiviteiten en daar komen steeds meer bij. Of je nu jong of oud bent, van een rustige wandeling houdt of juist fysieke uitdaging zoekt, draag je steentje bij en geniet van de natuur.

Wrakkenmuseum

120 momenten. Van 1 sep t/m 7 jan

Jut verhalen-wandeling met Eilandmeisje

16 momenten. Van 2 sep t/m 4 nov
v.a. € 30,-vertrekplaats: Oosterend

Strandbus

38 momenten. Van 5 sep t/m 16 okt

Milieujutten JutXL tijdens een huifkartocht

9 momenten. Van 6 sep t/m 1 nov