Tips voor jutters
Zwerfafval staat in de top 3 van grootste ergernissen. Met elkaar kunnen we daar wat aan veranderen. Help mee voor een schone kust en gezonde natuur. Lees voordat je aan de slag gaat deze pagina met tips door.
Opruimstrategie
Loop eens in een rechte lijn vanaf de vloedlijn tot de eerste jonge duintjes of – wanneer die er niet zijn – het eerste duin en dan weer een stukje verder terug. Herhaal dit een paar keer.
Je legt minder kilometers af, maar zorgt ervoor dat je op het deel van de kust dat je schoonmaakt, zo min mogelijk mist.


Over afval
Stranden en kwelders vol met flatscreens, krukjes, my-little-pony’s, schoenen en klapstoelen. De ramp met de MSC Zoe maakte een probleem zichtbaar dat daarvoor sluipenderwijs al heel groot aan het worden was: de vervuiling van het waddengebied door zwerfvuil.
Als je nu over het strand loopt, kan het op het eerste gezicht best schoon lijken. Kijk je beter, dan zie je dat er altijd en overal wel afval ligt. Wat is er erg aan? Een aantal gevolgen op een rijtje.
Opruimen met zorg voor de natuur
De stranden op de Waddeneilanden worden niet alleen gebruikt door recreanten. Je vindt er ook zeehonden die er rusten of vogels die er broeden. Bij het opruimen van het strand is het daarom van groot belang om hier in bepaalde tijden van het jaar rekening mee te houden.

Juttersuitrusting
- Handschoenen – Afval kan scherp zijn, maar ook resten van olie of andere (gevaarlijke) stoffen bevatten.
- Een afvalgrijper.
- Vuilniszak of herbruikbare juttas.
Wat neem je mee en laat je liggen?
Meenemen:
- Plastic
- Glas – Wees voorzichtig met opruimen
- Filters van sigaretten
Laten liggen:
- Natuurlijke materialen
- Hout – tenzij het geverfd of behandeld is
- Chemisch afval – Meld dit bij de Centrale Meldpost Waddenzee (de Brandaris) via 0562 443100
- Verzamel zo min mogelijk zand en water. Voor het afvoeren en verwerken van elke kilo afval moet namelijk flink worden betaald. Schud visnetten, touwtjes goed af en leeg de flessen die je tegenkomt. Als je bij een fles twijfelt wat de inhoud is, beschouw deze dan als chemisch afval!
Terschelling tips
Jut is gestart als initiatief op Terschelling. Op dit eiland worden veel mogelijkheden geboden om je afval in te leveren:
- Bij strandopgangen en/of het terras van alle strandpaviljoens vind je een rol afvalzakken.
- Laat je verzamelde afval achter in de afvalcontainer bij het strandpaviljoen.
- Als de zak te zwaar is of je grote stukken afval vindt, leg deze dan bij een strandpaal en stuur een bericht met het nummer van de paal naar Stichting De Milieujutter via 06 53 23 92 76. Het afval wordt daar later opgehaald.
Meer tips?
- Download de Literati app in de App Store of Google Play en registreer elk stukje afval met een herkenbaar en/of leesbaar merk dat je hebt gevonden. Het vastleggen van het afval kost meer tijd dan alleen opruimen, maar je helpt op deze manier wel mee om het probleem bij de bron te bestrijden. De verzamelde data wordt gebruikt om grote bedrijven aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.
- Download de Schoon Strand-toolkit van Stichting de Noordzee.
- Bekijk de flyer van Rijkswaterstaat.